adcelerum-logo-opac

3 metode rapide de optimizare site în WordPress

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
optimizare site

WordPress este una din cele mai populare platforme de content management din lume. Acesta a ajuns să fie atât de popular datorită flexibilității nativ implementate, ușurinței de utilizare și mai ales pentru ușurința de creare a unei pagini web.

Însă o problemă destul de des întâlnită la site-urile în WordPress (și nu numai) e lipsa totală a optimizării.

Acest lucru se datorează lipsei de experiență în majoritatea situațiilor și a lipsei de informare, lucruri ce sunt normale, nimeni nu s-a născut învățat.

Când este vorba de optimizare este indicat ca majoritatea efortului să fie direcționat către paginile ce sunt accesate cel mai des (home, pagină de produs, articol) și să nu puneți chiar atât de mult timp în pagini secundare unde viteza nu este atât de esențială (termeni și condiții, contact).

Nu înseamnă că paginile secundare, mai puțin importante trebuie să fie uitate, însă aici dacă timpul de încărcare e mai mare cu 1 secundă de exemplu nu este foarte mare tragedie dar pagina de produs poate suferi lipsa unei conversii sau în cazul unui blog un cititor ce părăsește pagina.

În acest tutorial scurt o să remediam asta și vă împărtășesc 3 pași de optimizare site ce funcționează pe WordPress dar și pe alte platforme.

Metodele de optimizare ce funcționează și pe alte platforme am să le menționez ca „universale”.

Prima metodă – imagini comprimate

Universală

Majoritatea imaginilor ce le regăsim în mediul online sunt comprimate prin diverse standarde. Această comprimare ori reduce rezoluția imaginii, servind o imagine mai mică exact pentru ce avem nevoie sau elimină din informațiile fișierului fără a compromite prea mult calitatea.

Ca să vezi ce imagini trebuiesc optimizate în pagină, inițial scanezi pagina cu un tool gen https://gtmetrix.com.

Apoi mergi pe secțiunea „Waterfall” unde ai listate toate componentele paginii.

Aici ne concentrăm pe toate elementele de tip imagine, pe dimensiunea lor și impactul avut asupra vitezei de încărcare a paginii.

3 metode rapide de optimizare site în Wordpress 1

Ca un exemplu, la blog-ul de mai sus, am depistat două imagini ce sunt puțin cam mari și afectează semnificativ viteza de încărcare a paginii.

Ce va trebui să făcut acum este să le identific pe server, după identificare le descarc și le încarc într-un tool de compresie.

3 metode rapide de optimizare site în Wordpress 2

Cel mai des folosesc imagecompressor.com însă dacă aveți un calup mare de fotografii recomand programul Caesium.

Atunci când optimizați o imagine să vă asigurați că aceasta este importată la calitatea ei maximă, fără compresie anterioară. Dacă imaginea are deja o compresie anterioară aplicată posibil să apară pe ea artefacte.

A doua metodă – compresie la nivel de server

Universală

Majoritatea serverelor oferă opțiunea de comprimare a conținutului înainte să fie servit către browser.

Acest lucru permite să scutiți câteva milisecunde de la viteza de încărcare.

Lucru ce se poate aduna și contribuie vizibil la performanța de încărcare a site-ului.

3 metode rapide de optimizare site în Wordpress 3

Aici puteți vedea un exemplu de compresie. Pagina a fost comprimată mai bine de 80% ca să fie servită către utilizator.

Ca să activați compresia tot ce trebuie să faceți este să accesați panoul vostru Cpanel, apoi să căutați secțiunea „Optimize Website”. După accesați funcția și verificați că aceasta este activă pe opțiunea „Compress all content”.

În cazul în care nu aveți așa ceva în panoul ce control verificați adresa web în site-ul https://www.giftofspeed.com/gzip-test/. Dacă vă apare compresia activă înseamnă că aceasta este activată la nivel de cod, în caz contrar contactați hostul.

A treia metodă – modul pentru cache și optimizare cod

WordPress

Una din cele mai eficiente metode de optimizare site din punctul meu de vedere este utilizarea unui modul de cache și optimizare.

Vă recomand să utilizați un singur modul pentru optimizare cod și cache iar dacă mai este cazul să instalați și un modul pentru comprimarea imaginilor de pe site.

Eu personal pe toate proiectele la care lucrez utilizez optimizarea oferită de serverele LiteSpeed. Nu numai că am opțiuni foarte avansate pentru cache și optimizare de fișiere CSS/JS dar în același timp am control pentru fișierele media uploadate în site (ex. se pot comprima direct pe serverul LiteSpeed, se pot înlocui imaginile cu versiune .webp și așa mai departe)

Dar multiple de astfel de module disponibile pentru WordPress însă din testele mele cele mai eficiente sunt următoarele.

Concluzia

Acestea sunt doar 3 metode prin care vă puteți face o optimizare de site fie că aveți WordPress sau website în altă platformă.

Metodele de mai sus sunt pentru optimizarea de bază, dacă se dorește sporirea performanței și mai mult trebuiesc luate în calcul mult mai multe aspecte.

Însă dacă aveți neclarități sau nelămuriri puteți lăsa un comentariu mai jos cu site-ul dumneavoastră și o să vă putem sugera optimizările ce sunt esențiale.

DO YOU WANT TO INCREASE SALES BY UP TO 60%?

Administrare gratuită conturi ads pentru 30 zile