WordPress este una din cele mai populare platforme de content management din lume. Platforma are o cotă de piață de peste 60% (în 2019) însă odată cu această popularitate și flexibilitate sunt niște minusuri.
Fiind Open Source orice developer cu cunoștințe poate dezvolta module sau teme pentru platformă, însă fiind persoane diferite aceștia au moduri diferite de scriere a codului și astfel apar conflicte dacă se instalează foarte multe module și teme de la dezvoltatori diferiți.
Pe lângă asta WordPress-ul este cunoscut în a nu fi chiar atât de rapidă în comparație cu un website făcut integral „de la 0”. Dar din punct de vedere al costului și ușurinței de administrare foarte multe companii optează la acest CMS.
Dacă și tu utilizezi WordPress pentru tine sau clienții tăi o să-ți dezvălui 5 cele mai populare metode de optimizare website făcut în WordPress ce funcționează în marea majoritate a situațiilor.
Metodele acestea pot fi implementate fără ajutorul unui programator.
În cazul în care am omis o metodă de optimizare, te invit să lași un comentariu mai jos.
1.Dezactivează modulele ce nu le utilizezi
Cred că la asta te așteptai chiar de la începutul articolului.
Practic modulele ce sunt active pot cauza probleme cu performanța website-ului. În special dacă sunt module ce nu vin odată cu tema.
Tot codul ce este executat de module cel mai probabil se va încărca pe fiecare pagină din site făcând operarea înceată și în anumite situații se pot crea conflicte.
2.Evită pe cât posibil Page Builderele
Page Builderele sunt o inovație foarte interesantă în sfera WordPress. Acestea îți permit să-ți faci singur un website ce arată destul de profi. Problema cu ele este că codul generat nu este cel mai curat posibil. Astfel pot apărea probleme la încărcare în anumite situații.
Dacă îți place să utilizezi un Page Builder măcar utilizează unul ce este într-o oarecare măsură performant și actualizat periodic.
Două bune exemple sunt Elementor și Oxygen.
3.Activează compresia Gzip la nivel de server
O bună parte din serverele din ziua de azi, serverele optimizate pentru webhosting, îți oferă posibilitatea să activezi compresia Gzip la nivel de server.
Practic această compresie îți transmite transmite o arhivă a paginii către browser, browserul o decomprimă rapid și îți afișează conținutul. Astfel se sporește viteza paginii și totodată utilizatorul ce intră de pe un dispozitiv mobil va înregistra un trafic de date mai mic.
4.Utilizează un modul de optimizare website
Codul din site-urile WordPress poate fi optimizat pentru o încărcare mai eficientă. Acest lucru poate fi făcut manual (deși poate dura mai mult timp) sau prin intermediul unui modul de optimizare.
Printre cele mai eficiente module pentru optimizare amintesc: Wp Super Cache, Cache Enabler, Wp Total Cache.
Modulele de mai sus nu numai că optimizează codul HTML, CSS și JS dar în același timp oferă și diverse funcții pentru un cache mai eficient al paginilor.
Dacă aveți un server ce suportă Litespeed Cache recomand să utilizați acel modul.
Unele din module au și variantă premium, ce poate fi achiziționată separat.
5.Un server optimizat WordPress
Când spun server optimizat WordPress mă refer la un server ce este gândit ca să găzduiească un site în această platformă.
Chiar dacă WordPress-ul în sine nu consumă foarte multe resurse, atunci când ai mult trafic, ai configurat un magazin online cu peste 1000 de produse, ai un blog ce are peste 500 de articole o să sesizezi încetiniri ale performanței.
În această situație să te asiguri că ai o găzduire performantă ce poate face față. Bine, nu serverul face tot! Dacă site-ul în sine nu este optimizat, poți să ai cel mai rapid server că site-ul tot o să se miște ciudat.
Este important ca să iei în considerare fiecare pas menționat aici.
6.Bonus: Imagini comprimate
O bună parte din dimensiunea paginii web este dată de câte imagini sunt prezente în pagină.
Cu cât mai multe imagini, cu atât website-ul va lua mai mult ca să se încarce. Însă dacă ai o dimensiune redusă a fotografiilor timpii de încărcare pot fi influențați semnificativ.
În WordPress există module pentru comprimarea imaginilor. Unele gratuite, altele cu plată.
Două module ce le-am utilizat în decursul anilor sunt: reSmush.it Image Optimizer, EWWW Image Optimizer (varianta premium).
Dacă serverul de găzduire suportă Litespeed, în setările modului de WordPress există o setare pentru comprimarea imaginilor automat.
Concluzia este că optimizarea pe WordPress e mai mult decât opțională ci este o parte crucială din funcționarea în bune condiții a paginilor web. Atunci când ai un website în WordPress pe lângă nenumărate avantaje ai și acest mic dezavantaj să spunem, însă odată ce ai început să supraveghezi permanent performanța, să îți limitez numărul de module instalate și să ai un server cu performanță decentă o să folosești ani de zile platforma fără probleme.
Tu ce metode de optimizare website cunoști?